NYHETER & INSPIRATION

Nature´s Calling blev en häftig folkfest
– Nu blir det även en sommarfestival!

Den 3:e – 5:e Februari var det premiär för Nature´s Calling, en ny festival som hyllar livsstilen i Höga Kusten och som bjöd både boende och besökare i Världsarvet på härliga friluftsaktiviteter, naturupplevelser, inspirerande föreläsningar, utställare och en chans att få kontakt med kommuner och arbetsgivare i regionen.
Det här gick över all förväntan och därför kommer vi snarast inleda planeringen för en sommarversion av Nature´s Calling, säger Jerry Engström, initiativtagare och projektledare till festivalen.

Fredagen fylldes med inspirerande föreläsningar samt gav möjlighet att nätverka och knyta kontakter.

Lördag under Nature´s Calling är vinterns stora friluftsdag i Höga Kusten med naturupplevelser, friluftskurser, aktiviteter och happenings.

Utställare. På plats fanns utställare inom friluftsliv samt företag, myndigheter och organisationer som söker nya kollegor.

En hyllning till livsstilen vi som bor här älskar och många längtar efter

Höga Kusten har under de senaste tio åren varit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål och precis som för de som bor här är det främst naturen som även lockar besökare från hela världen. Här möts berg och hav, här finns skärgård och djupa skogar samt ett rikt friluftsliv. Men finns även spännande jobb inom många näringar och de som bor och arbetar här har faktiskt mest pengar kvar efter att man har betalt sitt boende.
Den som är intresserad av att ha pengar kvar när bostadskostnaderna är betalda, ska sikta på Örnsköldsvik säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom.

Så som en hyllning för oss som bor här och en möjlighet för de som är nyfikna på Höga Kusten skapades festivalen Nature´s Calling. En festival fylld med inspiration, naturupplevelser, friluftskurser, happenings och utställare som visar upp frilufts- och fritids utrustning men också jobbmöjligheter i regionen.

Inspiration till att våga leva det liv man vill leva

Nature´s Calling festivalen inleddes på fredag där man kunde välja att låta sig inspireras under föreläsningar, jobba från Vardagsrummets övervåning eller göra egna utflykter. Föreläsningarna var uppdelade i tre block. Det första blocket – ”Ett Liv Närmre Naturen” inleddes med ett inspirerande föredrag från Terese Bengard från Hela Sverige ska Leva som menade på att de som bor nära naturen är mer nöjda med sin livssituation än de som bor i städer.

Therese Bengard från Hela Sveriges ska Leva gav en uppdaterad bild av livet nära naturen. Om utvecklingen från riksmedias dokumentära nedslag med nedlagda livsmedelsbutiker till levande byar med attraktiv besöksnäring, microbryggerier,  entreprenörskap, co-working spaces och eldsjälar.

Därefter delade Siv Sundström från Kramfors Kommun med sig av praktiska råd hur man går tillväga från att man hittat en tomt på hemnet eller kanske kört förbi ett område man gillar till att det faktiskt står ett hus på platsen. Siv lyfte även fördelen med att köpa något existerande, kanske till och med ett ödehus. Två personer som gjort resan är Filip Gerpertz och Felicia Edholm som på ett underhållande sätt delade med sig av sina bästa tips.

Allt från hur man får till ett spännande boende och tipsen till de som funderar på att ta steget till konkreta råd för att få sitt företag att växa. Nature´s Callings tre föreläsningsblock hade något för alla och några passade på att lyssna medan man satt med sitt egna arbete på övervåningen av Vardagsrummet i FriluftsByn.

Det andra föreläsningsblocket ”Företagande och Personligt Varumärke” riktade sig till de som kanske redan driver företag eller är sugna på att starta eget. Johan Vestberg från Bizmaker gav mängder av kloka råd innan vi fick stifta bekantskap med de olika co-working möjligheterna i regionen från både Ina Lindberg från HouseBe och representanter från Co-Work Höga Kusten. Vi fick även lära oss mer om hur man bygger ett starkt personligt varumärke av Jerry Engström hoppade in som ersättare till Linda Hörnfeldt som fick lov att ställa in på grund av sjukdom.

Under det tredje och sista passet på fredagskvällen delade Jerry Engström med sig av sin syn hur man går ”Från Dröm till Verklighet”. Tips, erfarenheter och konkreta modeller kring allt från hur du håller dig själv ansvarig genom tydliga planer men också hur du undviker att fastna i ursäkter och bygger upp ditt självförtroende.

Tips på hur man skapar just sitt drömboende, hur man får fart på sitt företag och hur man steg för steg kan ta sig från dröm till verklighet. Tipsen var många och så även anteckningarna innan fredagens föreläsningar övergick till mysigt mingel och nätverkande i Vardagsrummet.

Vinterns stora friluftsdag

Lördagen under Nature´s Calling har redan blivit Vinterns stora friluftsdag i Världsarvet och fylldes med mängder av naturupplevelser, happenings, friluftskurser, löplopp och uppvisningar. Med festivalpass kunde man ta del av allt innehåll, med festivalpass light kunde man vara med på flertalet kurser och aktiviteter medan man även som nyfiken besökare kunde få en härlig dag. Totalt deltog cirka 900 deltagare.

I samband med Nature´s Calling festivalen öppnade även Vinterparken Skuleberget upp för säsongen med möjlighet till långfärdsskridskor, längdskidor, vintervandring, promenader och mysiga Vinterfiket.

Premiäråret av Nature´s Calling böjd på mängder av naturupplevelser, friluftskurser, aktiviteter och happenings. Här hittar du allt som hände under lördag: Naturupplevelser & Friluftskurser Vintern 2023 >>

Oavsett vart man tittade var det något som hände. Bland annat arrangerade Naturkompaniet kurser i Vintercamping, Lundhags höll kurser i långfärdsskridskor, Gränsfors Bruk och Vildmarkshjärta visade olika sätt att göra eld samt berättade mer om sina yxor medan studenter på Höga Kusten Naturguideutbildning arrangerade allt från matlagningskurser till eldskolor och sagotält för barn.
– Vi kontaktade några av de ledande friluftsföretagen och kursledarna samt intressanta utställare. Tillsammans satte vi samman den mest innehållsrika vinterdag vi kunde tänka oss och vi har redan planer för sommaren
säger Jerry från FriluftsByn.
Även Vinterparken Skuleberget öppnade upp för säsongen och Världsarvsloppet som numera även har två lopp för barn – Lilla och Minsta Världarsvsloppet lockade rekordmånga deltagare.

Världsmästaren och Svenska Mästaren i isracing Martin Haarahiltunen, VM-kval Vinnaren Niclas Svensson och Stefan Svensson med över 40 år som isracingförare bjöd på en spektakulär uppvisning.

Uppskattningsvis 900 besökare kunde välja mellan att fylla på energi i Toppstugan, Vinterfiket eller Pop-Up restaurangen ute i Vinterparken.

Vi kontaktade några av de ledande friluftsföretagen och kursledarna samt intressanta utställare. Tillsammans satte vi samman den mest spännande och innehållsrika vinterdag vi kunde tänka oss och vi har redan planer för sommaren.

Jerry Engström, FriluftsByn

Med Festivalpass eller Festivalpass Light kunde man ta del av flertalet kurser och workshops – Långfärdsskridskor, snöskovandring, längdskidor, vintercamping, matlagning, eldskola, sagotält och mycket mer.

För den friluftsintresserade besökaren fanns det mycket att kika på. Nature´s Calling Sommar kommer erbjuda än fler möjligheter att spana in frilufts- och fritidsutrustning.

Många tog sig tid att spana in den senaste trenden med taktält. Taktältarna och många fler utställare kommer även till sommarens upplaga av Nature´s Calling den 25:e – 27:e Augusti. Visst kommer du?

Vinterparken vid Skuleberget är mötesplatsen för äventyr och mys för alla åldrar.

Världsarvsloppet – Sveriges kanske vackraste millopp på vintern lockade rekordmånga deltagare. Loppet äger rum samma helg som Nature´s Calling och nytt för 2023 var att även barn kunde delta i Lilla och Minsta Världsarvsloppet.

De guidade snöskovandringarna till toppen av Skuleberget var populära. De flesta hade aldrig vandrat med snöskor förut – men givet glädjen lär det bli fler gånger.

Det hör var faktiskt över förväntan, vi träffade tre personer som sökt till vår utbildning och några som ska söka.  Jag tror att någon eller flera av dem mycket väl kan bli en av våra nya kollegor

Gustav Eriksson, Kustbevakningen

En möjlighet att hitta nästa jobb

För de som var nyfikna på ett nytt jobb eller kanske till och med ta första steget mot Höga Kusten kunde man i Vinterfiket träffa företag och myndigheter som söker nya kollegor. På plats fanns allt från företag inom industrin, spel, tech- och IT branschen till kommuner och besöksnäringen. Region Västernorrland berättade om möjligheter inom vården medan Kustbevakningen fanns på plats med skotrar och böjd barn på en kortare tur medan man berättade om yrket för de intresserade besökarena.
– Det hör var faktiskt över förväntan, vi träffade tre personer som sökt till vår utbildning och några som ska söka.  Jag tror att någon eller flera av dem mycket väl kan bli en av våra nya kollegor,  säger Gustav Eriksson på Kustbevakningen.

”Det är otroligt givande att både få visa upp allt som finns att göra här och samtidigt få se alla pånnande jobbmöjligheter, nu ska jag nog kunna övertala min partner”

Annika Nilsson, Stockholm

På plats fanns även de fyra Höga Kusten kommunerna och Kramfors Kommuns välfärdsförvaltning hade en egen monter på innergården där man berättade om jobbmöjligheter och även lät besökare vara med och tävla om både fikabiljetter och fina priser.
Det här är riktigt bra, man komma själv eller ta med partner och även barnen för att få ett smakprov på både livsstilen vi erbjuder här och samtidigt få kontakter som kan leda till jobb, oavsett vilken typ av jobb man söker säger en nöjd Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef på Kramfors Kommun.

Någon som håller med är Annika Nilsson som har släktband till Höga Kusten men numera bor i Stockholm.
– Det är otroligt givande att både få visa upp allt som finns att göra här och samtidigt få se alla pånnande jobbmöjligheter, nu ska jag nog kunna övertala min partner, säger Annika med ett skratt.

Att både få ett smakprov av livsstilen i Höga Kusten och träffa företag och myndigheter var något som var uppskattat. Med en stor variation av utställare fanns det något för alla – inte minst om man är sugen på att flytta hit som familj och är två personer som söker jobb.

Vinterfiket fylldes med utställare och besökare. Under Nature´s Calling Sommar kommer det erbjudas än fler utställarplatser då hela området kan nyttjas. Planen är att skapa ytor för respektive bransch där man även kan arrangera riktade seminarier.

Nature´s Calling Sommar

Tanken har funnits att om vinterns premiärupplaga blev uppskattat även skapa en festival på sommaren och efter helgens intresse är beslutet redan taget.
–  Det här blev över all förväntan och sista veckorna fick vi tacka nej till utställare då vi redan hade satt och kommunicerat planen, men till Augusti kommer vi ha än mer framförhållning och kommer att bjuda in än fler utställare – både inom friluftsliv och inom jobbmöjligheter, säger Jerry som räknar med att sommarens festival lär locka upp emot 1500 besökare.
Vi har redan nu fått bokningar från företag som inte hann vara med detta premiärår och många som inte hann med att planera ett besök under premiäråret har hört av sig för att få veta när nästa festival äger rum.

NATURE´S CALLING SOMMAR

Den 25:e – 27:e Augusti är det premiär för Nature´s Calling sommar. Fler naturupplevelser och utställare, inspirerande föreläsningar och branschspecifika seminarier och självklart mängder av happenings och festligheter för hela familjen. Mer information kommer under Mars. Festivalpass släpps under April.

NATURUPPLEVELSER

Vi utökar och fyller samtliga festivaldagar med härliga äventyr oavsett erfarenhetsnivå.

FRILUFTSKURSER

Var beredd på ett härligt schema med kurser och workshops. Allt från kajakkurser till foto.

JOBBMÖJLIGHETER

Vi bjuder fler företag, och myndigheter som söker nya kollegor. Kom själv eller ta med din partner eller vänner. 

SEMINARIER

Nytt för sommaren är branschspecifika seminarier – allt från spelbranschen till besöksnäringen.

Nature´s Calling är en hyllning till livstilen vi älskar. Kom själv eller ta med vänner och familj. Vi ses sista helgen i Augusti!

UTSTÄLLARE

Fler utställare, både inom friluftsliv och fritid samt företag och organisationer som söker kollegor.

INSPIRATION

Inspirerande föreläsningar kring hur du kan ta ett steg närmre dina drömmar, allt från livsstil till företagande.

WORKSHOPS

Täljkurser, skrivskolor, fotokurser och mycket mer. Kom själv och upplev gemenskapen eller ta med vänner och familj.

FESTLIGHETER

Roliga happenings på dagarna och levande musik, mingel och festligheter på kvällarna. Det här blir en festival för alla.

Vill du eller ditt företag, organisation, myndighet eller kommun bli en del av Nature´s Calling. Kontakta Jerry Engström på jerry@friluftsbyn.se Festivalpass och Festivalpass Light som ger tillgång till aktiviteter, kurser och workshops under Nature´s Calling Sommar släpps under April. Självklart är du även välkommen att som besökare träffa utställare, njuta av god mat och dryck samt ta del av utvalda happenings och branschspecifika seminarier.

NATURE´S CALLING SOMMAR

25:e – 27:e Augusti 2023